20 minutter eksklusivt yada, yada, yada Jerry Seinfeld i Soho. (Foto: Thomas Nilsson)
Jeg fikk tjue minutter med Jerry Seinfeld i en leilighet i Soho forleden. En redigert versjon av intervjuet står i VG i dag. Her er en utskrift av opptaket.

- Som en av verdens mest kjente New Yorkere må jeg nesten spørre deg; hvor var du da du fikk høre at Osama bin Laden var drept?

- Jeg satt i en bil som kjørte opp 8th Avenue. Vi var på vei hjem fra en restaurant og kona mi fikk en tekstmelding fra en venn. Vi var bare på vei hjem.

- Hva tenkte du da du fikk høre det?

- Vel, jeg hørte ikke detaljene om hvordan det hadde skjedd før senere. Det kjentes så bra, og så viktig for oss amerikanere, at vi gjorde det på en kul måte. Jeg tror verden ser på oss som litt for store og litt for klønete, men dette var en liten, smart og veldig israelsk aksjon. Det var bra for oss, og det var bra for president Obama. Alle presidenter blir vanligvis husket for én ting. Reagan er husket for å bli skutt og Clinton er husket for, ja du vet. Og dette er det Obama kommer til å bli husket for.

- Du tror dette kommer til å definere hans ettermele?

- Helt sikkert. Og det er bra.

- Så du på da han latterliggjorde Donald Trump på pressemiddagen i Det hvite hus kvelden før aksjonen?

- Ja, haha, fantastisk

 - Han hadde allerede gitt ordren mens han sto der..

- Dette er hinsides min menneskelige fatteevne. At noen kan levere en komediemonolog – han er ikke engang komiker – og han leverer den så bra, når han må ha vært under et så enormt press.

- Du syns han holdt en profesjonell standard?

- Han leverte jo så bra! Jeg likte særlig vitsen om hvordan Trump måtte ta den vanskelige avgjørelsen om han skulle sparke Meatloaf eller Gary Busey, og han konkluderte med: Bra håndtert, Sir. Og dette er mens han har bedt et Navy SEAL Team om å dra til Pakistan for å eliminere bin Laden. Det var helt hysterisk.

- Du hadde en liten meningsutveksling med Trump selv..

- Ja.

- Bidro det til tilfredsstillelsen?

- Njaei, hehe, egentlig ikke.

- Tror du måten han håndterte alle disse tingene på, Trump, fødselsattesten, bin Laden, den siste uken har gitt Obama større tillit i befolkningen?

- Disse begivenhetene kommenterer hverandre helt hinsides det perfekte. Folk som Trump henger seg fullstendig opp i små, idiotiske, meningsløse ting bare for å distrahere folk som Obama, som gjør en viktigere jobb. Og når så dette (bin Laden-aksjonen) hender akkurat når det gjør, så spør du deg selv: Er det noen som skriver manus her? For det er så perfekt. Det var som et globalt tilbakevising av idiotiet.

- For meg er det mest utrolige likevel du har lederen av den frie verden som eliminerer lederen for verdens ondskap, og det er bare én bokstavs forskjell i navnet deres. Det er som om noen ved navn Sitler skulle ha tatt livet av Hitler. Hva er oddsene for dette, alfabetisk, mattematisk? Tenk å bli drept av en fyr som heter det samme som deg på en bokstav nær. Det gjorde alltid inntrykk på meg under valgkampen når Obama og Biden stilte opp sammen: Biden er jo en sammenpressing av Bin Laden. Så du har Osama/Obama, bin Laden/Biden. Og på toppen av det hele har du mellomnavnet «Hussein» som er den andre hovedfiendens navn. Utrolig dårlig manusarbeid, ingen vil tro på noe sånn.

Seinfeld lanserte sin egen nettside fredag hvor han legger ut klipp av seg selv fra hele karrieren.

-Jeg så klippet fra din første tv-opptreden i1977, og du hadde stilen din inne allerede da. Hvordan er det å se seg selv igjen på den måten?

- Du tenker ikke på det som deg selv. Det er som å finne et brev du skrev for mange år siden, og det er som om noen andre ar skrevet det. Alt det den personen tenkte og følte på den tiden har ikke egentlig noe med deg å gjøre.

- Er det smertefullt?

- Ja. Smertefullt. Pinlig. Alle de tingene der.

- Så hvorfor gjør du det?

- Vel, jeg måtte gjøre det. Jeg følte at jeg er personen til å avgjøre hva som skal huskes av det jeg gjorde. Det er ingen andre som kan gjøre det.

- Er det på grunn av YouTube?

- Ja, noe av det. Alt trengs ikke å legges ut, fordi ikke alt er bra, men noe av det er bra. Så jeg måtte bestemme hvilke deler. Dette er bare om stand up. For stand up-fans og unge mennesker som er interessertiI det. Folk på 8,9,10,11 år, det er da de begynner å interessere seg for slikt.

- Men du vil ikke blogge, tweete eller gå på Facebook?

- Nei.

- Hva slags bruksforhold har du til nettet?

- Jeg bruker det bare som alle andre til å kikke ut, skaffe meg informasjon og se hva som skjer. Det er veldig bra for obskure hobbyer. Jeg blir interessert i veldig små ting, som produksjonen av folkevogner i England etter 1947. Alt jeg trenger å gjøre er å skrive inn noen stikkord og så kommer det side på side om temaet. Hvordan det ble gjort, hvorfor britene overtok styringa etter krigen i stedet for russerne eller amerikanerne. Det virker som uttalelsen «jeg vet ikke» kommer til å forsvinne veldig snart.

- Hvordan er materialet ditt forskjellig fra tidligere?

- Min interesse har alltid ligget i hvor langt ned du kan demontere noe. I begynnelsen kunne jeg gå et eller to skritt og nå kan jeg gå tre, fire fem skritt. Jeg vil liksom ta klokka og plukke den fra hverandre helt ned til hver minste bestanddel og legge alt utover bordet, slik at jeg kan se hva som er feil.

- Så hvor lang tid tar det å skru sammen en vits så den fungerer perfekt?

- Godt spørsmål. Jeg er sjelden komfortabel med noe før jeg har skrudd og filt på det i et år.

- Hvor lenge har du jobbet på forestillingen du kommer med til Norge?

- Vel forskjellige jeg har jobbet med forskjellige deler til forskjellige tider, jeg tar ikke tiden. Jeg planlegger ikke hvert show i detalj heller jeg bare går på scenen og prater om det jeg føler for den kvelden, innen for rammen av det materialet jeg bruker.

 - Du har fått tre barn siden tv-serien sluttet. Hvordan har det påvirket deg som komiker?

- Det har gitt meg flere morsomme ting å snakke om, ting som gjør det lett for andre mennesker å forholde seg til. Det å ha en familie er det beste som kan skje en komiker. Eller egentlig bare å ha en baby, fordi det setter i gang så mange mekanismer og operasjoner i livet ditt … gifter folk seg i Norge, eller får de bare barn?

- Vi gifter oss, ja..

- Hvor mange prosent?

- Det er jeg usikker på, men i Oslo ender rundt halvparten av alle inngåtte ekteskap med skilsmisse.

- Vel, det er normalt.

- Det er mulig vi har flere borgerlige ekteskapsinngåelser.

- Er nordmenn interessert i religion?

- Ikke veldig. Det er en av de store forskjellene på oss og dere: Dere har ingen statskirke og landet ble grunnlagt av folk som rømte fra statskirkene i Europa, men det er et veldig religiøst land. I Skandinavia har vi statskirke som alle automatisk blir innmeldt i når de blir født, og vi bryr oss knapt om religion i det hele tatt.

- Virkelig? Hva med jødene? Blir de også innmeldt i kirken?

- Nei, hehe, hvis du tilhører andre kirkesamfunn, hvis du er katolikk, jøde eller muslim, blir du vel ikke innmeldt i statskirken.

(Det ser ut som Seinfeld gjør mentale notater et øyeblikk)

- Hvordan er det å se på tv-serien nå?

- Jeg ser ikke noe særlig på den. Jeg ser vel i grunn ikke på den i det hele tatt. Da vi ga ut DVDene la vi kommentarspor på de forskjellige episodene, og det var veldig gøy. Men ellers ser jeg dem aldri. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg tror det er fordi det er vanskelig for meg å slappe av når jeg ser dem. For jeg slappet ikke av da jeg laget dem. Det var mange andre fine ting ved å lage dem, men det var ikke avslappende. Det var bare å prøve å gjøre episodene så bra som mulig, uke etter uke. Når du lager 22 til 24 episoder på åtte-ni måneder er det en sinnsyk periode av livet. Så det er vel derfor jeg ikke ser dem, fordi jeg tenker på hvor mye panikk jeg hadde da vi laget dem.

- Men da du så dem, syns du at de hadde holdt seg?

- Ja, stort sett. Elektronikken og hårsveisene har forandret seg. Og vi brukte ikke mobiltelefoner, det er vel den største forskjellen.

- Hvordan var gjenforeningen på «Curb your Entusiasm»?

- Det var kjempegøy.

- Ga det mersmak?

- Egentlig ikke. Hvorfor skulle jeg sette i gang med noe jeg allerede har gjort som vil bli mindre moro og få dårligere mottagelse og generelt bli av dårligere kvalitet? Det ville være som å komme fra et deilig måltid på en veldig god restaurant og si: la oss stikke over til bensinstasjonen og få oss noe mer å spise.

- Men fristelsen må jo være der..?

- Nei. Herregud, nei!

 - Drukner de deg ikke i lukrative tilbud?

- Jeg lot meg aldri kjøpe da jeg var blakk engang. Jeg lar meg ikke motivere av penger, da hadde jeg antagelig spilt i serien fremdeles. Jeg tror det var Humphrey Bogart som sa at det den eneste gleden du kan ha av penger er at du kan fortelle de rike og mektige hvor de kan stappe dem.

- Høres kult ut.

- Japp. Jeg gjorde det nylig. Det er helt topp.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende